Ciprus, 2024. március 9 – 16.

Görök, török, római és brit hagyományok, modern turistaparadicsomok, európai kultúra, ázsiai földrajz, nagyhatalmak és vallások kereszttüzében – ez Ciprus.

Fedezd fel velem a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetét!

 

MÁR CSAK HÁROM HELY VAN – Ne maradj le, jelentkezz minél előbb »

 

Részletek

Találkozó:

2024. március 9-én, szombaton, 15:30 órakor Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés bejárata előtt, az emeletre vezető mozgólépcső oldalában (szemben a Relay bejáratával).

 

Utazás repülővel:
 • odafelé 2024. március 9., szombat, indulás Budapestről 17:45-kor, érkezés Páfoszba helyi idő szerint 21:30-kor (repülési idő 2 óra 45 perc);
 • visszafelé 2024. március 16., szombat, indulás Páfoszból helyi idő szerint 22:00-kor, érkezés Budapestre 23:55-kor (repülési idő 2 óra 55 perc).

 

Program:

Szombaton érkezés után felvesszük a mikrobuszt, amellyel a szigeten közlekedni fogunk, és elfoglaljuk a szállásunkat egy gyönyörű, hagyományos ciprusi villában, hegyek között, messze a zsúfolt turistaközpontoktól (itt nézheted meg »). Mind a hét éjszakát itt töltjük, a díja egyágyas szobában összesen 280 € / fő, kétágyas szobában összesen 210 € / fő. Ellátást nem tartalmaz, arról magunknak gondoskodunk.

A további napokon, vasárnaptól péntekig bejárjuk Ciprust. Pontos (napra-órára lebontott) programot most még nem írok, egy ennyire kis csoport igen rugalmas, tudunk alkalmazkodni az igényekhez. Ezért ha van, amit mindenképpen szeretnél megnézni, és én nem írtam róla, akkor javaslom, hogy írj nekem egy üzenetet a moni [@] kalandok-noknek [.] hu címre (bocs, szándékosan nem kattintható, védekezés a spamrobotok ellen…)

 

Amit biztosan nem hagyunk ki:

 • Páfosz: Nea Pafos régészeti park (római villák, mozaikok), a „Királyok Sírjai”, az Edro III norvég hajóroncs, és a Petra tou Romiou, ahol Aphrodité kiemelkedett a tengerből,
 • kirándulás az Avakas-szurdokba és Adonis fürdőjéhez,
 • Lárnaka (Szent Lázár templom, Hala Sultan tekke, sóstó flamingókkal),
 • Cape Greco félsziget (tengerparti barlangok, sziklás part, gyönyörű kilátás, türkizkék lagúna) és a Kamara Tou Koraka, vagyis a „Szerelmesek Hídja”,
 • Kurion Régészeti Park (Amfiteátrum, Gladiátorok Háza, Agios Ermogenis, Akhilleusz háza),
 • Akamas Nemzeti Park (kirándulás / túrázás, amennyire futja, valamint Aphrodité fürdője – reméljük, a vízesésben lesz elég víz),
 • Trodoos-hegység (erdők és sziklák, fantasztikus kilátás, Gerokamina üvegterasz, séta a Millomeris vízeséshez, Kykkos-kolostor),
 • Lefkara (hagyományos, bűbájos kisváros, kézműves csipkékkel, terítőkkel, és ezüstművesekkel).
 • Nicosia, a „kettéosztott főváros” (séta az óvárosban, középkori városfalak, székesegyház, a túloldalon pedig gótikus katolikus katedrálisba épül török mecset, hagyományos török bazárok),
 • a török oldal: Famagusta (séta az óvárosban, Lala Mustafa mecset, velencei paloták) és Varosha szellemvárosa,
 • hajókirándulás a sziget partjai körül,
 • látogatás egy borászatban és egy olívafarmon,

és még számtalan gyönyörű hely, ahol érdemes megállni és magunkba szívni a látnivalókat.

 

A következő szombaton is még a nap nagy része a miénk, mielőtt este 7-re a repülőtérre érünk.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 26.910 Ft Basic viteldíjjal (csak egy kézipoggyász) plusz extrák,
  vagy 49.266 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás) plusz extrák,
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanairét választod, az 7.035 Ft).
 2. Szállás: egyágyas szobában 280 € (kb 112.000 Ft), kétágyasban 210 € (kb 84.000 Ft) a hét éjszakára, ellátás nélkül.
 3. Belépőjegyek: még pontosítom, de kb 80 €-ra (kb 32.000 Ft) lehet számítani.
 4. Túravezetés díja: 200.000 Ft (tartalmazza az autóbérlés költségeit, a programvezetést, és a fordítást-tolmácsolást).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 200 €-t (kb 80.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 430.000 – 480.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 240.000 – 260.000 Ft + kb 490 – 560 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Ciprus
Ciprus
Ciprus
Ciprus
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. (Igazság szerint három-négy napra én be szoktam férni egy kis hátizsákba, és akkor elég az olcsóbb jegy, de ezt nyilván majd te eldöntöd magad - illetve a hosszabb utakra természetesen már kell a tízkilós kisbőrönd.)
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint (ahol szükséges) a mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren a külföld meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, helyenként brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz a Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Kalandok Nőknek? Ez meg mi a csuda?

Először értetlenül néztek rám, és aggódtak értem.

Aztán elképedten mondták, hogy én milyen bátor vagyok.

Pedig soha nem voltam bátor. Most sem vagyok az. Csak magabiztos.

 

Érzed úgy néha, hogy valamit egyszerűen nem mersz megcsinálni?

Még az is lehet, hogy tudod, hogy menne, de valami mégis visszatart?

Lehet, hogy csak egy kis magabiztosság hiányzik?

 

Biztosan sokszor hallottad már, hogy “ki kell lépned a komfortzónádból”.

És utáltad, aki ezt mondta, mert neki könnyű, hiszen ő bátor, te viszont nem vagy az.

Ha szeretsz játszani, akkor van erre egy ötletem.

Ír Kaland - sólymos séta

Gyere velem a “Kalandok Nőknek” programra!

 

Mit fogunk csinálni?

 • Elutazunk egy szép helyre, ahol magunkban lehetünk. Legfeljebb hét résztvevő lesz a csoportban.
 • Feladatokat kapsz, mintha egy társasjáték tábláján lépkednél – csak éppen élő helyzetben kell megoldanod őket.
 • Csapatban, de néha egyedül dolgozol, akár még egy kicsit veszélyben is érezheted magad, valójában azonban végig biztonságban leszel, vigyázunk rád.
 • A feladatok egyre nehezednek, de semmilyen előzetes tudás nem kell hozzájuk.
 • Menetközben nősz fel a következő lépéshez, és egyre magabiztosabb leszel.
 • Nem lesz olyan könnyű, mint a távirányítót nyomogatni, de azért nem fogsz halálosan elfáradni sem.
 • És a napi kihívások elvégzése után jön a jutalom! 🙂

 

Természetesen nemcsak dolgozunk, hanem pihenünk is,
és ígérem, hogy mindannyian nagyon jól fogunk szórakozni!

 

Kinek való ez a program?

 • Aki szeret utazni, szereti a kalandokat, szereti a változatosságot.
 • Aki képes alkalmazkodni másokhoz, de azt nem kedveli, ha “csordában terelik”.
 • Aki szeret játszani, rejtvényeket megoldani, elrejtett kincseket megkeresni.
 • Aki szívesen “kilépne a komfortzónájából”, de ezzel pont az a baja, hogy az “nem komfortos”.

 

Inkább ne gyere velünk, ha

 • jobban érzed magad otthon, a megszokott környezetedben.
 • amikor utazol, mindennek legalább négy-, de inkább ötcsillagosnak kell lennie.
 • a hideg ráz a keresztrejtvényektől meg a fejtörőktől, és halálosan félsz attól, hogy eltévedsz.
 • éppen elég magabiztos vagy már most is, és nincs szükséged ebben további fejlődésre.
Tehát - akkor jössz? 😉 Tudod a dolgod! 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂