Colares, 2024. április 14 – 17.

Történelmi városok, eldugott strandok aranyszínű homokkal és hatalmas sziklákkal, hegyek, szőlőültetvények…

Tavaszi villámlátogatás az Atlanti-óceánnál, Európa legnyugatibb pontján

 

Részletek

Találkozó:

2024. április 14-én, vasárnap, 6:30 órakor, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés bejárata előtt, az emeletre vezető mozgólépcső oldalában (szemben a Relay bejáratával).

 

Utazás repülővel:
  • odafelé 2024. április 14., vasárnap, indulás Budapestről 8:20-kor, érkezés Lisszabonba helyi idő szerint 11:20-kor (repülési idő 4 óra);
  • visszafelé 2024. április 17., szerda, indulás Lisszabonból helyi idő szerint 11:15-kor, érkezés Budapestre 15:50-kor (repülési idő 3 óra 35 perc).

 

Program:

Vasárnap a repülőtérről egyenesen Lisszabonba megyünk, ahol egy városnézéssel egybekötött szórakoztató feladatsort oldunk meg, amelyek kicsit próbára tesznek, és amelyeknek a megoldásával garantáltan nő az önbizalmad. Közben megnézzük a leghíresebb látnivalókat, és felfedezzük a helyiek által ajánlott kávézókat és éttermeket is. Bármikor megállhatunk és szüneteltethetjük a játékot, nem kell sietnünk sehová. De ennél több részletet nem árulhatok el – mert pont ez a lényeg! 🙂 A sok séta után pihenésképpen hajózunk egyet a Tejo folyón (díja: 19 €), hogy a vízről csodálhassuk meg mindazt, ami a városközponttól messzebb van.

A főbb látványosságok:

  • Miradouro de Santa Luzia – az egyik legszebb kilátást nyújtó parkos terasz Lisszabonban;
  • Sé de Lisboa, a lisszaboni katolikus székesegyház, amelyet a különböző természeti katasztrófák miatt sokféle stílusban építettek újjá (belépődíj: 5 €);
  • Bairro Alto, az óváros, kanyargós, meredek utcákkal, legendás villamosokkal, sok szép térrel, a szintek között lépcsőkkel és liftekkel;
  • Praça do Comércio: Lisszabon régi vásártere, gyönyörű diadalívvel és szobrokkal, valamint kedves kis kávézókkal és éttermekkel;
  • Április 25-e híd (amelyet ugyanazok terveztek, akik a Golden Gate-hidat San Franciscoban – innen a hasonlóság);
  • Santuário de Cristo Rei, azaz a Krisztus király szobor – ettől a látványtól pedig Rio de Janeiroban érezheted magad 🙂
  • Padrão dos Descobrimentos, azaz a Felfedezők Emlékműve (tudod, miért nem szerepel rajta Kolumbusz Kristóf? 🙂 );
  • Torre de Belém, amelynek igazából semmi más célja nem volt, mint hogy megmutassa, milyen hatalmas és gazdag Portugália.

Vacsora után elutazunk a szállásunkra, ahol három éjszakát töltünk, egy kellemes kis szállodában, a Sintrához tartozó Colares településen (itt nézheted meg »). Valamennyi szoba saját fürdőszobával rendelkezik, és a díja a bőséges reggelit is tartalmazza. A kétágyas szobákért fejenként és éjszakánként 60 €-t, összesen 180 €-t kell fizetni, az egyágyasok díja 90 € / éj, azaz összesen 270 € fejenként. (Szobaválasztásodat, kérlek, jelezd a jelentkezési lap Megjegyzés rovatában.)

Hétfőn reggeli után beautózunk Sintrába, amely egy elbűvölő, több hegyre épült kisváros, rengeteg palotával, hiszen régóta a portugál királyok és nemesek nyaralóhelye volt.

Amit biztosan meglátogatunk:

  • Palácio Nacional de Sintra, a portugál királyok kastélya, gyönyörűen berendezett szobákkal és különleges csempézett udvarokkal (belépődíj: 13 €, 65 év felett 10 €);
  • Quinta da Regaleira – egy igen meglepő kastélykert, szokatlan szobrokkal és növényekkel, föld alatti járatokkal és hasonló érdekességekkel (belépődíj: 12 €, 65 év felett 7 €);
  • Castelo dos Mouros, a környék legmagasabb pontjára épült, X. századi mór várkastély, oxigénpalack elkél a feljutáshoz 😉 (belépődíj: 12 €, 65 év felett 10 €);

– és a köztük való közlekedésre, ha nem akarod kb kiköpni a tüdődet (illetve pusztán a móka kedvéért is 🙂) érdemes TukTukokra szállni – ezek a kis nyitott alkalmatosságok elképesztő sebességgel száguldoznak a szerpentineken, miközben vezetőik kedélyesen beszélgetnek egymással 🙂 A díjuk alku kérdése, de fejenként és utanként 10 €-ra lehet számítani. Felfelé mindenképpen javaslom őket, lefelé már könnyebb, bár az sem rövid séta.

Ezután még lesz időnk lazítani a Praia de Adragán, a környék (szerintem legalábbis) legjobb strandján, amely gyönyörű, és messze nem olyan zsúfolt, mint az ismertebbek).

Kedden délelőtt az Atlanti-óceán lesz a főszereplő: először megnézzük az európai szárazföld legnyugatibb pontját (egész Európáé természetesen Írországban van), a Cabo de Roca hegyfokot, majd lemászunk (a „le” nem elírás!) a Praia da Ursa strandra – ez bizony nem való a nyúlszívűeknek és a kevésbé edzetteknek, de azért nyugalom, az életed biztonságban lesz.

Délután meglátogatunk egy turisták által alig ismert, eldugott völgyet. A célunk a ManzWine borászati látogatóközpont, egy Magyarországról elszármazott család üzletember fiának szerelem-vállalkozása. Itt megismerjük a borászat történetét és a gyártás folyamatát, majd borkóstolón veszünk részt, helyi finomságok tapas-jellegű kíséretében (belépődíj: 30 €).

Szerdán sajnos már csak egy korai reggelire lesz időnk, mielőtt el kell indulnunk a repülőtérre.

 

Fakultatív lehetőség: egy hét Azori-szigetek

Ha szeretnél, csatlakozhatsz a közvetlenül a Colares túra előtt induló Azori-szigetek programhoz is.
Részletes információt ide kattintva olvashatsz »
 

Költségek összesítve:

  1. Repülőjegy: a mai napon 84.746 Ft Basic viteldíjjal (csak egy kézipoggyász) plusz extrák,
    vagy 106.739 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás) plusz extrák
    – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
    plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanairét választod, az 5.554 Ft).
  2. Szállás: kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel 180 € (kb 72.000 Ft), egyágyas szobában 270 € (kb 108.000 Ft).
  3. Belépőjegyek: összesen kb 100 € (kb 40.000 Ft).
  4. Túravezetés díja: 120.000 Ft (tartalmazza az autóbérlés költségeit, a programvezetést, és a fordítást-tolmácsolást).
  5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 100 €-t (kb 40.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 360.000 – 420.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 210.000 – 230.000 Ft + kb 380 – 470 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Colares, Portugália
Lisszabon, Portugália
Colares, Portugália
Colares, Portugália
Colares, Portugália
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

  • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. (Igazság szerint három-négy napra én be szoktam férni egy kis hátizsákba, és akkor elég az olcsóbb jegy, de ezt nyilván majd te eldöntöd magad - illetve a hosszabb utakra természetesen már kell a tízkilós kisbőrönd.)
  • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
    (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
    FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
  • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
  • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
  • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint (ahol szükséges) a mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren a külföld meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, helyenként brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz a Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Kalandok Nőknek? Ez meg mi a csuda?

Először értetlenül néztek rám, és aggódtak értem.

Aztán elképedten mondták, hogy én milyen bátor vagyok.

Pedig soha nem voltam bátor. Most sem vagyok az. Csak magabiztos.

 

Érzed úgy néha, hogy valamit egyszerűen nem mersz megcsinálni?

Még az is lehet, hogy tudod, hogy menne, de valami mégis visszatart?

Lehet, hogy csak egy kis magabiztosság hiányzik?

 

Biztosan sokszor hallottad már, hogy “ki kell lépned a komfortzónádból”.

És utáltad, aki ezt mondta, mert neki könnyű, hiszen ő bátor, te viszont nem vagy az.

Ha szeretsz játszani, akkor van erre egy ötletem.

Ír Kaland - sólymos séta

Gyere velem a “Kalandok Nőknek” programra!

 

Mit fogunk csinálni?

  • Elutazunk egy szép helyre, ahol magunkban lehetünk. Legfeljebb hét résztvevő lesz a csoportban.
  • Feladatokat kapsz, mintha egy társasjáték tábláján lépkednél – csak éppen élő helyzetben kell megoldanod őket.
  • Csapatban, de néha egyedül dolgozol, akár még egy kicsit veszélyben is érezheted magad, valójában azonban végig biztonságban leszel, vigyázunk rád.
  • A feladatok egyre nehezednek, de semmilyen előzetes tudás nem kell hozzájuk.
  • Menetközben nősz fel a következő lépéshez, és egyre magabiztosabb leszel.
  • Nem lesz olyan könnyű, mint a távirányítót nyomogatni, de azért nem fogsz halálosan elfáradni sem.
  • És a napi kihívások elvégzése után jön a jutalom! 🙂

 

Természetesen nemcsak dolgozunk, hanem pihenünk is,
és ígérem, hogy mindannyian nagyon jól fogunk szórakozni!

 

Kinek való ez a program?

  • Aki szeret utazni, szereti a kalandokat, szereti a változatosságot.
  • Aki képes alkalmazkodni másokhoz, de azt nem kedveli, ha “csordában terelik”.
  • Aki szeret játszani, rejtvényeket megoldani, elrejtett kincseket megkeresni.
  • Aki szívesen “kilépne a komfortzónájából”, de ezzel pont az a baja, hogy az “nem komfortos”.

 

Inkább ne gyere velünk, ha

  • jobban érzed magad otthon, a megszokott környezetedben.
  • amikor utazol, mindennek legalább négy-, de inkább ötcsillagosnak kell lennie.
  • a hideg ráz a keresztrejtvényektől meg a fejtörőktől, és halálosan félsz attól, hogy eltévedsz.
  • éppen elég magabiztos vagy már most is, és nincs szükséged ebben további fejlődésre.
Tehát - akkor jössz? 😉 Tudod a dolgod! 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂