Lombardia, 2024. május 31. – június 5.

Magas hegyek és mélykék tavak. Ezerkétszáz éves óváros és a valódi stracciatella.

Gyere velem az Észak-Olasz Tóvidékre 🙂

 

MÁR CSAK EGY (esetleg két) HELY VAN – Ne maradj le, jelentkezz minél előbb »

 
Olaszország északi részén, Lombardia tartományban, a svájci határ közelében több lenyűgöző szépségű tavat találunk. A magas hegyek között húzódó mélykék vizek mentén kis ékszerdobozok, hangulatos kisvárosok utcáin kószálunk, hegyoldalain kirándulunk, és természetesen hajózunk, hiszen a látvány a vízről a legszebb.

 

Részletek

Találkozó:

2024. május 31-én, pénteken, 8:30 órakor Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés bejárata előtt, az emeletre vezető mozgólépcső oldalában (szemben a Relay bejáratával).

 

Utazás repülővel:
 • odafelé 2024. május 31., péntek, indulás Budapestről 10:50-kor, érkezés Bergamoba 12:25-kor (repülési idő 1 óra 35 perc);
 • visszafelé 2024. június 5., szerda, indulás Bergamoból 12:35-kor, érkezés Budapestre 14:05-kor (repülési idő 1 óra 30 perc).

 

Program:

Pénteken érkezés után először Bergamo óvárosában merülünk el. Sikló visz fel minket a dombra, ahol a világörökség részét képező XVI. századi várfallal körülvett, fantasztikus hangulatú (és nem is annyira ismert) város nevezetességeit nézzük meg, kószálunk a keskeny utcákon, és élvezzük az ízeket. Tudtad, hogy itt találták fel a stracciatella fagyit? Ha ezt megkóstolod, többé soha nem tudsz ugyanúgy nézni egy fagylaltra 🙂

Ezután beülünk a mikrobuszba és elmegyünk a szállásunkra, egy kis szállodába a Lago d’Iseo, azaz az Iseói-tó partján, gyönyörű panorámával minden ablakból (itt nézheted meg »), ahol öt éjszakát töltünk, kétágyas, fürdőszobás szobákban. A díja a teljes tartózkodásra összesen 250 € / fő, bőséges, finom reggelivel. (A lefoglalt szobák közül az egyikhez erkély tartozik, annak az ára 300 € / fő – a szobát jelentkezési sorrendben lehet majd kiválasztani.) A szállodához tartozó étteremben akár minden nap vacsorázhatunk, így napközben nyugodtan tudjuk élvezni a kirándulást.

A következő napokon, szombaton, vasárnap, hétfőn és kedden bejárjuk az Észak-Olasz Tóvidéket. Pontos (napra-órára lebontott) programot most még nem írok, egy ennyire kis csoport igen rugalmas, tudunk alkalmazkodni az igényekhez. Ezért ha van, amit mindenképpen szeretnél megnézni, és én nem írtam róla, akkor javaslom, hogy írj nekem egy üzenetet a moni [@] kalandok-noknek [.] hu címre (bocs, szándékosan nem kattintható, védekezés a spamrobotok ellen…)

Amit biztosan nem hagyunk ki:

 • kirándulás a tavak körül (rengeteg megállóval 🙂 ) és hajózás a tavakon: Lago MaggioreLago di Como (Comói-tó), Lago d’Iseo (Iseói-tó), Lago d’Idro, Lago di Garda (Garda-tó), 
 • séta a tóparti kisvárosokban: Stresa, Bellagio, Varenna, és ahol éppen megtetszik,
 • Statua di San Carlo Borromeo (a világ második legnagyobb, 35 m magas bronzszobra, amelynek a tetejébe – a fejébe – be is lehet menni),
 • Villa Monastero (volt kolostor, most látogatható épület, gyönyörű parkkal, növényritkaságokkal),
 • Funicolare Como – Brunate (sikló a tó partjáról az előkelő villákkal teli domboldalra),
 • Orrido di Bellano (függőhídon megközelíthető, 15 millió éves szurdok vízeséssel),

és még számtalan gyönyörű hely, ahol érdemes megállni és magunkba szívni a látnivalókat.

 

Utolsó napunkon, szerdán már csak arra lesz időnk, hogy még egyszer békésen megreggelizzünk a tóra néző teraszon, mielőtt el kell indulnunk a repülőtérre.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 31.382 Ft Basic viteldíjjal (csak egy kézipoggyász) plusz extrák,
  vagy 52.524 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás) plusz extrák,
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanairét választod, az 6.308 Ft).
 2. Szállás: kétágyas szobában 250 € (kb 100.000 Ft) az öt éjszakára, reggelivel, illetve
  az erkélyes szobában 300 € (kb 120.000 Ft) – szobaválasztásodat kérlek, jelezd a jelentkezési űrlap Megjegyzés rovatában.
 3. Belépőjegyek: mindenre összesen kb 80 € (kb 32.000 Ft).
 4. Túravezetés díja: 170.000 Ft (tartalmazza az autóbérlés költségeit, a programvezetést, és a fordítást-tolmácsolást).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 150 €-t (kb 60.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 400.000 – 440.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 210.000 – 230.000 Ft + kb 480 – 530 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Comói-tó, Lombardia, Olaszország
Bergamo, Lombardia, Olaszország
Bellagio, Lombardia, Olaszország
Hajózás a Comói-tavon, Lombardia, Olaszország
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. (Igazság szerint három-négy napra én be szoktam férni egy kis hátizsákba, és akkor elég az olcsóbb jegy, de ezt nyilván majd te eldöntöd magad - illetve a hosszabb utakra természetesen már kell a tízkilós kisbőrönd.)
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint (ahol szükséges) a mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren a külföld meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, helyenként brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz a Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Kalandok Nőknek? Ez meg mi a csuda?

Először értetlenül néztek rám, és aggódtak értem.

Aztán elképedten mondták, hogy én milyen bátor vagyok.

Pedig soha nem voltam bátor. Most sem vagyok az. Csak magabiztos.

 

Érzed úgy néha, hogy valamit egyszerűen nem mersz megcsinálni?

Még az is lehet, hogy tudod, hogy menne, de valami mégis visszatart?

Lehet, hogy csak egy kis magabiztosság hiányzik?

 

Biztosan sokszor hallottad már, hogy “ki kell lépned a komfortzónádból”.

És utáltad, aki ezt mondta, mert neki könnyű, hiszen ő bátor, te viszont nem vagy az.

Ha szeretsz játszani, akkor van erre egy ötletem.

Ír Kaland - sólymos séta

Gyere velem a “Kalandok Nőknek” programra!

 

Mit fogunk csinálni?

 • Elutazunk egy szép helyre, ahol magunkban lehetünk. Legfeljebb hét résztvevő lesz a csoportban.
 • Feladatokat kapsz, mintha egy társasjáték tábláján lépkednél – csak éppen élő helyzetben kell megoldanod őket.
 • Csapatban, de néha egyedül dolgozol, akár még egy kicsit veszélyben is érezheted magad, valójában azonban végig biztonságban leszel, vigyázunk rád.
 • A feladatok egyre nehezednek, de semmilyen előzetes tudás nem kell hozzájuk.
 • Menetközben nősz fel a következő lépéshez, és egyre magabiztosabb leszel.
 • Nem lesz olyan könnyű, mint a távirányítót nyomogatni, de azért nem fogsz halálosan elfáradni sem.
 • És a napi kihívások elvégzése után jön a jutalom! 🙂

 

Természetesen nemcsak dolgozunk, hanem pihenünk is,
és ígérem, hogy mindannyian nagyon jól fogunk szórakozni!

 

Kinek való ez a program?

 • Aki szeret utazni, szereti a kalandokat, szereti a változatosságot.
 • Aki képes alkalmazkodni másokhoz, de azt nem kedveli, ha “csordában terelik”.
 • Aki szeret játszani, rejtvényeket megoldani, elrejtett kincseket megkeresni.
 • Aki szívesen “kilépne a komfortzónájából”, de ezzel pont az a baja, hogy az “nem komfortos”.

 

Inkább ne gyere velünk, ha

 • jobban érzed magad otthon, a megszokott környezetedben.
 • amikor utazol, mindennek legalább négy-, de inkább ötcsillagosnak kell lennie.
 • a hideg ráz a keresztrejtvényektől meg a fejtörőktől, és halálosan félsz attól, hogy eltévedsz.
 • éppen elég magabiztos vagy már most is, és nincs szükséged ebben további fejlődésre.
Tehát - akkor jössz? 😉 Tudod a dolgod! 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂