Andalúzia, Spanyolország, 2023. október 7 – 14.

Málaga, Gibraltár, Granada, Sevilla, Córdoba. Középkori várak és olívafarmok, hajózás naplementekor és séta afrikai hangulatú falvakban, láblógatás a tengerben és túrázás a hegyekben…

Tölts velem egy őszi hetet Andalúziában! 🙂

 

Részletek

Találkozó:

2023. október 7-én, szombaton, 14:00 órakor, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés bejárata előtt, az emeltre vezető mozgólépcső oldalában.

 

Program:

Szombaton este taxival (ára 7 €) megyünk a szállásunkra Málagában, ahol négy éjszakát töltünk. Saját lakásunk lesz (itt nézheted meg ») egy tengerparti társasházban, kétágyas szobákkal. Az étkezést magunknak biztosítjuk. A díja a teljes tartózkodásra összesen 169 € / fő. Mivel elég későn érkezünk, hozz magaddal szendvicset, nehogy éhesen kelljen aludni menned.

Másnap (vasárnap) megreggelizünk a közelben (vagy leugrunk egy boltba és készítünk magunknak reggelit), azután egy városnézéssel egybekötött szórakoztató feladatsort oldunk meg, amelyek kicsit próbára tesznek, és amelyeknek a megoldásával garantáltan nő az önbizalmad. Közben meglátogatjuk Málaga leghíresebb látnivalóit, és felfedezzük a helyiek által ajánlott kávézókat és éttermeket is. Bármikor megállhatunk és szüneteltethetjük a játékot, nem kell sietnünk sehová. De ennél több részletet nem árulhatok el – mert pont ez a lényeg! 🙂 Este egyórás hajózásra megyünk Málaga tengeröblében, és közben megcsodáljuk a naplementét. A Sunset Cruise részvételi díja 18 €.

Hétfőn reggel elmegyek az autóért a repülőtérre, felveszlek a szálláson, és egész napos kirándulásra indulunk. Marbella a Costa del Sol csodálatosabbnál csodálatosabb strandjai közül a legszebbnek mondott, ezt a saját szemünkkel ellenőrizzük 🙂 Ezután elautózunk Gibraltárba, és egy helyi mikrobusszal körbejárjuk „A Sziklát”. Itt nemcsak a lenyűgöző kilátásban gyönyörködhetünk, de a fantasztikus cseppkőbarlangot, az üvegpadlójú kilátót és az angolok stratégiai alagútját is megnézzük, és lesz módunk a majmokkal barátkozni. A program díja 45 € / fő, minden belépőjegyet tartalmaz. Európa legdélibb pontjához egy kicsit még tovább kell mennünk, Tarifába, amely egyébként híresen jó szörfözőhely, és gyönyörű látvány, ahogy összeér az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger. Ha marad időnk rá, a Castillo de Castellarhoz is felmegyünk.

Kedden a másik irányba indulunk a tengerparton, azután bevesszük magunkat a Sierra Nevada hegyei közé. Először kószálunk egy kicsit egy érdekes túrahelyen, azután a célunk Granada, ahol a vasárnapihoz hasonlóan egy kalandos játék során fedezzük fel a várost: meglátogatjuk a fő nevezetességeket, mint az Alhambra (belépődíj: 19 €) és a granadai Katedrális (belépődíj: 5 €), majd elmerülünk a régi mór városrész, az Albaicín hangulatában.

Szerdán elbúcsúzunk Málagától, és Sevilla felé tartunk. Ellátogatunk egy olíva-ligetbe, ahol megismertetnek minket az olívaolaj készítésének titkaival és változatos felhasználásával, illetve meg is kóstolhatjuk a termékeiket (a program ára 20 €), majd megnézzük Ronda kivárost, amely a neve magyarul hangzó jelentésével ellentétben sokak szerint a világ legszebb városa. Ezután még sétálunk egyet a tipikusan andalúziai Zahara de la Sierra faluban, amely a hegytetőn álló középkori erőd és a völgybéli mesterséges tó között igazán elbűvölő látványt nyújt. Estére érkezünk a szállásunkra, ahol a maradék három éjszakát töltjük, ismét saját lakásban, sőt! Egy egész házunk lesz! 🙂 Itt láthatsz róla képeket », az ára összesen 189 € / fő. (Igen, jól látod, drágább itt 3 éj, mint az előző 4 volt…)

A csütörtököt Andalúzia fővárosában töltjük. A sevillai székesegyház a világ negyedik legnagyobb temploma, de a világ legnagyobb gótikus katedrálisa; harangtornyára, a Giraldára, amely Sevilla szimbóluma, érdemes felmenni (belépődíj a kettőre: 11 €). Itt is találhatunk gyönyörű, mór várból alakult királyi palotát, az Alcázart (belépődíj: 15 €), vagy megnézhetjük a kevésbé ismert, így kevésbé zsúfolt Casa de Pilatost (belépődíj: 10 €). Érdemes hagyni magunkat eltévedni a Barrio de Santa Cruz, a középkori zsidó városnegyed utcái között, és mindenképpen felkeressük a Plaza de Espanát, amely az 1929-es világkiállításra épült, és sokak szerint nemcsak Spanyolország, de a világ legszebb tere is. Este pedig egy flamenco-show mellett vacsorázhatunk.

Pénteken a délelőttöt az Atlanti-óceán egyik strandján töltjük, majd meglátogatunk még egy igen fontos andalúziai várost. Córdoba sokáig volt különböző tartományok (a római birodalomban Hispánia, később a vízigótok, majd a Mór Kalifátus) fővárosa, a X. században a világ legnagyobb és legfejlettebb városának számított, a spanyolok idején azonban csökkent a jelentősége. Érdekesen tükrözi történelmét a lenyűgöző szépségű Mezquita (Nagymecset avagy katedrális), amely 200 éven át, 784-től 987-ig épült mecsetnek, a XIII. században keresztény tempommá alakították, majd a XVI. században reneszánsz hajót építettek hozzá (belépődíj: 13 €). Átsétálunk a római hídon is, ahonnan a legszebb a kilátás a környékre.

Szombaton, mielőtt indulnunk kell a repülőtérre, még van néhány óránk. Ezeket a Sevilla és Málaga közti hegyekben töltjük, megkeressük a kevésbé ismert Tomillo dolmeneket, és ellátogatunk a Convento de Caños Santos kolostorhoz.

 

Utazás repülővel:

Vásárold meg a repülőjegyedet a WizzAir oldalán – kattints ide »

  • odafelé 2023. október 7., szombat, indulás Budapestről 16:10-kor, érkezés Málagába 19:50-kor (repülési idő 3 óra 40 perc);
  • visszafelé 2023. október 14., szombat, indulás Málagából 20:30-kor, érkezés Budapestre 23:55-kor (repülési idő 3 óra 25 perc).

A fenti zöld link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatokat, dönteni a viteldíjak között, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van WizzAir fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod, és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, ekkor tudod letölteni a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány.

 

Költségek összesítve:
  1. Repülőjegy: 63.880 Ft-tól 100.180 Ft-ig attól függően, hogy kéred-e a Priority szolgáltatást vagy nem, plusz az ülőhely: ha előre lefoglalod, ez utanként 6.800 Ft-tól kezdődik,
    plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a WizzAirét választod, az 5.500 Ft).
  2. Szállás: Málagában 169 €, Sevillában 189 €, összesen 358 €, azaz kb 143.000 Ft a teljes költség. Étkezést nem tartalmaz, reggelit sem.
  3. Repülőtéri taxi és belépőjegyek: összesen 150 €, azaz kb 60.000 Ft.
  4. Túravezetés díja: 220.000 Ft (tartalmazza az autóbérlés költségeit, a programvezetést, és a fordítást-tolmácsolást).
  5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 200 €-t (kb 80.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 580.000 – 620.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 295.000 – 335.000 Ft + kb 708 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Málaga, Spanyolország
Málaga, Spanyolország
Málaga, Spanyolország
Málaga, Spanyolország
Málaga, Spanyolország