Görbeország (Cserhát), 2023. március 2 – 5.

Kastélyok és kilátók, várromok és ősmaradványok

Kora tavaszi kirándulás Mikszáth Kálmán hazájába

 

Részletek

„Mikszáth Kálmán nevezte Görbeországnak a Cserhát vidékét. Ha végigtekintünk a tájon, rögtön megértjük, honnan a név. A szelíd lankák, a kanyargó erdei ösvények és a palócok furfangos észjárása Görbeország igazi arca. A Börzsöny és a Mátra között szerényen meghúzódó Cserhát minden évszakban elbűvölő…”

– írta a Turizmus.com online magazinban Szegedi Andrea. Innen jött az ötlet: ezt a vidéket ismerem is meg nem is, sokszor jártam erre Ipoly-vízitúrákat szervezve és kísérve, de a hegyek közé ritkán mentem be, és még ritkábban szálltam ki az autóból. Ezen változtatni kell!

Ha van kedved, tarts velem erre a kora tavaszi kirándulásra!

 

Találkozó:

2023. március 2-án, csütörtökön, 18:00 órakor, a Dunakeszi vasútállomáson.

(A vonat Budapest Nyugati pályaudvarról 17:39-kor indul, 17:54-kor érkezik, a jegy ára 310 Ft).

 

Program:

Csütörtökön este a Dunakeszi vasútállomáson beülünk a nagy, kényelmes, hatszemélyes autómba, és kicsivel több, mint félóra alatt eljutunk a szállásunkra, a Nógrád megyei Alsópeténybe, ahol három éjszakát töltünk. A négy napraforgós falusi szálláshelyen kétágyas, saját fürdőszobás szobákat kapunk, felszerelt konyhával, de külön díj ellenében reggelit és akár vacsorát is kérhetünk. A szállás díja 45.000 Ft / fő, plusz 900 Ft / fő idegenforgalmi adó.

Péntek reggeltől vasárnap kora délutánig bejárjuk a Cserhát vidékét. A programokat együtt beszéljük meg és választjuk ki, a résztvevők érdeklődése és fittségi szintje 🙂 szerint. Lehetőségek a teljesség igénye nélkül: Alsópetényben a Prónay-kastély (vezetett látogatás, 2.500 Ft / fő), a Templomdomb, séta a Cser-tó körül, kirándulás a Kő-hegyre; a környéken a Nógrádi vár, a balassagyarmati Palóc Múzeum (1.200 Ft / fő), az ipolytarnóci Ősmaradványok (800 Ft / fő), a „Palóc Grand Canyon” (a Páris patak völgye), a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark (1.200 Ft / fő), Hollókő (az egyetlen magyar falu, amely az UNESCO Világörökség része), a Mátraverebély melletti híres zarándokhely, Szentkút; és rengeteg túraútvonal.

A program vasárnap 15:00 órakor végződik a Dunakeszi Vasútállomáson.

 

Részvételi díj: 35.000 Ft, amely tartalmazza:
  • az autós utazást Dunakeszitől Alsópetényig, majd a további kirándulások helyszínére, és végül vissza Dunakeszire,
  • a túravezetést / idegenvezetést,
  • a játékos feladatok előkészítését,
  • a feladatokhoz esetlegesen szükséges alapanyagokat, eszközöket.

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

  • a szállás díját: 45.000 Ft / fő, kétágyas, fürdőszobás szobákban,
  • az étkezések díját,
  • a belépőjegyeket (a programleírásban a teljes árú jegyek vannak feltüntetve).

 

Fotók: Prónay-kastély

Alsópetény
Prónay-kastély, Alsópetény
Hollókői vár