Gran Canaria, Spanyolország, 2023. nov. 26. – dec. 3.

Kirándulások a hegyekben, látogatás egy borászatban, egy rum-lepárlóban és egy banán-ültetvényen, hajókirándulás bálna- és delfinlessel, piaclátogatás és városnézés bájos falvakban és a fővárosban, tevegelés a sivatagban, állat-, növény- és élménypark – és természetesen strandolás és lazulás!

Nyaraljunk a télben a Kanári-szigeteken! 🙂

 

Részletek

Találkozó:

2023. november 26-án, vasárnap, hajnali 3:00 órakor (brrr, rémes, tudom, de majd a repülőgépen alszunk – és cserében már 10-re ott vagyunk, és miénk az egész nap!) Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés bejárata előtt, az emeletre vezető mozgólépcső oldalában.

 

Program:

Vasárnap érkezés után felvesszük a mikrobuszt, amellyel a szigeten közlekedni fogunk, azután rögtön fejest ugrunk a hamisítatlan „kanári” * életérzésbe. Meglátogatunk három termelői piacot három bűbájos kisvárosban a hegyek között, azután az egyikben még sétálunk egy kicsit, mert egészen elképesztően gyönyörű XV. századbeli házai vannak. Pihenésképpen ücsörgünk egy kicsit a sziget egyik északi fekvésű, fekete homokos strandján, azután elfoglaljuk a szállásunkat egy apartmanházban (itt nézheted meg »). Egész héten itt lakunk, a díja hét éjszakára összesen 200 € / fő. Önellátóak leszünk, a faluban több étterem és bevásárlási lehetőség van, de minden nap mászkálunk, és kb bárhol ehetünk napközben és este is.

* TUDTAD? A szigetek neve a legelfogadottabb nézetek szerint a latin Canariae Insulae (A kutyák szigete) elnevezésre vezethető vissza. Ez eredetileg az egyik sziget, Canaria – valószínűleg a mai Gran Canaria – neve lehetett, innen terjedt át az egész szigetcsoportra. Idősebb Plinius szerint ezen a szigeten nagy tömegben éltek igen nagy testű kutyák. Egyes vélemények szerint ezek a kutyák „tengeri kutyák”, azaz fókák is lehettek. A kanárimadár a nevét a szigetekről kapta, nem pedig fordítva. (Wikipédia)

Másnap (hétfőn) reggeli után Gran Canaria szigetének belsejét fedezzük fel autóval. Több kilátóponton megállunk, hogy magunkba szívjuk a hihetetlen látványt, és hogy készítsünk néhány képet emlékbe (a valódi érzést persze csak személyesen lehet átélni, de így azért valamennyire felidézhetjük majd otthon). Teszünk egy kb kétórás gyalogtúrát is a Felhők Sziklájához, azaz a Roque Nublohoz, a sziget jelképéhez (nem megerőltető, átlagos erőnlétűek is teljesíthetik, csak kell egy jó cipő, ami megfogja a lábadat). Este a vacsora után a medence partján gyönyörködünk a naplementében és az esti fényekben. (A nap az évnek ebben a szakában este 6 óra körül kezd lemenni.)

Kedden a sziget déli oldala felé vesszük az irányt. Puerto Rico de Gran Canaria kikötőjéből indulva kétórás hajókiránduláson veszünk részt egy üvegfenekű sétahajón: delfineket szinte bizonyosan fogunk látni, a bálnákra kisebb az esély (de hátha szerencsénk lesz), és számos egyéb hallal és madárral találkozhatunk. (Részvételi díj: 38 €.) A délutánt a kellemes, nem túl zsúfolt strandon töltjük.

A szerdai nap a elsősorban a fővárosé. Előtte még beugrunk Firgas falucskába, az ottani utcai vízesés látványa mindenképpen megér egy látogatást. Majd leparkolunk Las Palmas de Gran Canaria óvárosában, és egy városnézéssel egybekötött szórakoztató feladatsort oldunk meg, amelyek kicsit próbára tesznek, és amelyeknek a megoldásával garantáltan nő az önbizalmad. Közben meglátogatjuk a főváros leghíresebb látnivalóit (belépőjegyek összesen: kb 16 €), és felfedezzük a helyiek által ajánlott kávézókat és éttermeket is. Bármikor megállhatunk és szüneteltethetjük a játékot, nem kell sietnünk sehová. De ennél több részletet nem árulhatok el – mert pont ez a lényeg! 🙂 Fáradalmainkat a sziget északi végén lévő strandon pihenjük majd ki.

A csütörtököt újra a déli parton töltjük, ezúttal Maspalomasban. A félsziget csücskét mintha a Szaharából vágták volna ki, magas, szélfútta homokdűnék között sétálhatunk, vagy akinek kedve van hozzá, az tevére, pontosabban dromedárra szállva is „hajózhat” a dűnék között (részvételi díj: 15 €). Amúgy az egész napot itt, a kellemes Playa de Maspalomason, azaz a strandon töltjük: ki lehet próbálni különbőző vízi sporteszközöket, vagy egyszerűen csak napozni és úszkálni (a víz hőmérséklete ilyenkor átlagosan 20 – 22 fokos).

Pénteken egész nap csak eszünk és iszunk 🙂 Először egy borászatba látogatunk, ahol megismertetnek minket a borkészítés folyamatával és természetesen meg is kóstolhatjuk a helyi bort (részvételi díj: 15 €). Ezután egy banánfarmra megyünk (belépődíj: 10 €), bár itt igazából nem is banánt, hanem plátanát termesztenek – ez kisebb és görbébb, viszont finomabb (és drágább!) a máshonnan származó szokványos banánnál. (Azt is megtudjuk, hogy miért drágább.) Végül egy rumlepárlóba megyünk, itt is megismerkedünk a gyártással, illetve többféle italt kóstolhatunk (részvételi díj: 7 €). Közben valamikor egy kis időre megállunk Arucasban, legalább a híresen szép katedrálist mindenképpen megnézzük.

Szombaton „összefoglaljuk” Gran Canariát: először átvágunk a hegyeken, fel a Pico de Bandama csúcsra (csak egy rövid séta a parkolótól), hogy felülről megnézzük a szigetet eredetileg megformáló, már régen kialudt vulkán kráterét, azután visszatérünk Maspalomasba. Akinek kedve van hozzá, a napot a Palmitos Parkban töltheti (egész napos belépőjegy: 32 €), ahol rengeteg állattal és növénnyel lehet találkozni, és gyönyörködni a ragadozómadarak röptetésében vagy a delfinshow-ban. Aki inkább pihenne és élvezné a téli nyaralást, az pedig választhat a déli part strandjai között.

És ezzel el is búcsúzunk a szigettől, ugyanis vasárnap sajnos nagyon korán kell kelnünk, reggel hétkor már indulunk a repülőtérre.

 

Utazás repülővel:

Vásárold meg a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide »

  • odafelé 2023. november 26., vasárnap, indulás Budapestről 5:45-kor, érkezés Gran Canariára 10:00-kor (repülési idő 5 óra 15 perc);
  • visszafelé 2023. december 3., vasárnap, indulás Gran Canariából 10:35-kor, érkezés Budapestre 16:45-kor (repülési idő 5 óra 10 perc).

A fenti zöld link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatokat, dönteni a viteldíjak között, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod, és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, ez hatvan nappal indulás előtt nyílik meg, ekkor tudod letölteni a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány.

 

Költségek összesítve:
  1. Repülőjegy: a mai napon 127.516 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás), de ez bármikor bármeddig emelkedhet;
    plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanairét választod, az 8.254 Ft).
  2. Szállás: kétágyas szobákban 200 €, azaz kb 80.000 Ft a hét éjszakára. Étkezést nem tartalmaz, reggelit sem.
  3. Belépőjegyek: összesen 86 € (kb 34.000 Ft) plusz a fakultatívak, 15 € + 32 € = 47 €, kb 18.800 Ft.
  4. Túravezetés díja: AKCIÓ: 300.000 Ft helyett 240.000 Ft – november 14-én, kedden éjfélig (tartalmazza az autóbérlés költségeit, a programvezetést, és a fordítást-tolmácsolást).
  5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 240 €-t (kb 96.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 585.000 – 605.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 375.000 + kb 520 – 570 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Villas el Alto
Caldera de los Marteles
Mirador de San Nicolas
Maspalomas homokdűnék
Playa de Amadores