Málta, 2024. március 20 – 25.

Muszlimok és templomosok, városállam, kézművesek, tengerpartok. A világ egyik legsűrűbben lakott országa, viharos múlttal, érdekes jelennel.

Fedezzük fel egy apró ország rejtett kincseit!

 

Részletek

Találkozó:

2024. március 20-án, szerdán, 14:00 órakor Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés bejárata előtt, az emeletre vezető mozgólépcső oldalában (szemben a Relay bejáratával).

 

Utazás repülővel:
 • odafelé 2024. március 20., szerda, indulás Budapestről 16:25-kor, érkezés Máltára 18:40-kor (repülési idő 2 óra 15 perc);
 • visszafelé 2024. március 25., hétfő, indulás Máltáról 9:50-kor, érkezés Budapestre 12:05-kor (repülési idő 2 óra 15 perc).

 

Program:

Szerdán érkezés után máris belevetjük magunkat a máltai élet sűrűjébe: taxival (ára 10 € / fő) megyünk a szállásunkra Marsaskala tengeröblének partján, egy kellemes, négycsillagos apartmanszállodában, amelynek különlegessége a tetőteraszán lévő medence (itt nézheted meg »). Itt töltjük az első három éjszakát, a díja egyágyas szobában összesen 160 € / fő, kétágyas szobában összesen 130 € / fő. Ellátást nem tartalmaz, de a közelben, sétatávolságra több kávézó és étterem is található, illetve bevásárlási lehetőség is, így a teljesen felszerelt konyhában is készíthetünk magunknak ennivalót.

A következő két napon, csütörtökön és pénteken busszal és gyalogosan bejárjuk Málta szigetének (amely nem az egész ország, hiszen az összesen 8 kisebb-nagyobb szigetből áll) délkeleti részét: megnézzük többek között a máltai lovagrend Nagymesterek Palotáját, a csillag alakú, tengerpartra épült Fort St Elmo erődöt (ahol a Gladiátor című film néhány jelenetét forgatták), a sziget egykori fővárosának, Mdinának zegzugos kis utcáit és palotáit, Marsaxlokk színes, nyüzsgő kikötőjét és halpiacát, és még számos szép és érdekes helyet.

Szombat reggel felvesszük a mikrobuszunkat és északnyugat felé autózunk, közben megállva néhány híres szépség illetve érdekesség mellett, mint amilyenek a Dingli sziklák, a mészkő park és tanösvény (Limestone Heritage Park, belépődíj: 9 €) vagy a Popeye Village. Délután átkompozunk Gozo (hagyományos nevén, máltai nyelven Ghawdex) szigetére, amely sokkal ritkábban lakott, nyugodtabb hely, kicsit kevesebb épülettel, némileg több természettel. Itt két éjszakát töltünk el második szálláshelyünkön, egy önálló villában, fürdőszobás szobákban (itt nézheted meg »). A díja egyágyas szobában 90 €, kétágyas szobában 70 €.

Vasárnap felfedezzük Málta második legnagyobb szigetét, amely leginkább három dologról nevezetes: az egyik a szép sziklaformációkkal ékes tengerpartja (sajnos a híres Azúr-ablak már összeomlott, de azért találunk helyette más szépségeket – például felmászhatunk a Wied il-Mielaħ-hoz); a másik Ta’ Dbiegi, a kézműves falu, ahol a mestereket nézhetjük munka közben (ettől alig 200 m-re lakunk majd); a harmadik pedig Ġgantija, egy újkőkori megalitikus templom, a világ egyik legrégebbi műemléke.

Hétfőn viszont sajnos már korán kell kelnünk, hogy reggel 8-ra a repülőtérre érjünk.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 37.170 Ft Basic viteldíjjal (csak egy kézipoggyász) plusz extrák,
  vagy 59.718 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás) plusz extrák,
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanairét választod, az 5.641 Ft).
 2. Szállás: egyágyas szobában 160 € + 90 € = 250 € (kb 100.000 Ft), kétágyasban 130 € + 70 € = 200 € (kb 80.000 Ft) az öt éjszakára, ellátás nélkül.
 3. Belépőjegyek: később pontosítom, de kb 40 – 60 €-ra (kb 16.000 – 24.000 Ft) lehet számítani.
 4. Túravezetés díja: 150.000 Ft (tartalmazza az autóbérlés költségeit, a programvezetést, és a fordítást-tolmácsolást).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 150 €-t (kb 60.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 350.000 – 400.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 200.000 – 220.000 Ft + kb 390 – 460 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Málta
Málta
Málta
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. (Igazság szerint három-négy napra én be szoktam férni egy kis hátizsákba, és akkor elég az olcsóbb jegy, de ezt nyilván majd te eldöntöd magad - illetve a hosszabb utakra természetesen már kell a tízkilós kisbőrönd.)
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint (ahol szükséges) a mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren a külföld meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, helyenként brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz a Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Kalandok Nőknek? Ez meg mi a csuda?

Először értetlenül néztek rám, és aggódtak értem.

Aztán elképedten mondták, hogy én milyen bátor vagyok.

Pedig soha nem voltam bátor. Most sem vagyok az. Csak magabiztos.

 

Érzed úgy néha, hogy valamit egyszerűen nem mersz megcsinálni?

Még az is lehet, hogy tudod, hogy menne, de valami mégis visszatart?

Lehet, hogy csak egy kis magabiztosság hiányzik?

 

Biztosan sokszor hallottad már, hogy “ki kell lépned a komfortzónádból”.

És utáltad, aki ezt mondta, mert neki könnyű, hiszen ő bátor, te viszont nem vagy az.

Ha szeretsz játszani, akkor van erre egy ötletem.

Ír Kaland - sólymos séta

Gyere velem a “Kalandok Nőknek” programra!

 

Mit fogunk csinálni?

 • Elutazunk egy szép helyre, ahol magunkban lehetünk. Legfeljebb hét résztvevő lesz a csoportban.
 • Feladatokat kapsz, mintha egy társasjáték tábláján lépkednél – csak éppen élő helyzetben kell megoldanod őket.
 • Csapatban, de néha egyedül dolgozol, akár még egy kicsit veszélyben is érezheted magad, valójában azonban végig biztonságban leszel, vigyázunk rád.
 • A feladatok egyre nehezednek, de semmilyen előzetes tudás nem kell hozzájuk.
 • Menetközben nősz fel a következő lépéshez, és egyre magabiztosabb leszel.
 • Nem lesz olyan könnyű, mint a távirányítót nyomogatni, de azért nem fogsz halálosan elfáradni sem.
 • És a napi kihívások elvégzése után jön a jutalom! 🙂

 

Természetesen nemcsak dolgozunk, hanem pihenünk is,
és ígérem, hogy mindannyian nagyon jól fogunk szórakozni!

 

Kinek való ez a program?

 • Aki szeret utazni, szereti a kalandokat, szereti a változatosságot.
 • Aki képes alkalmazkodni másokhoz, de azt nem kedveli, ha “csordában terelik”.
 • Aki szeret játszani, rejtvényeket megoldani, elrejtett kincseket megkeresni.
 • Aki szívesen “kilépne a komfortzónájából”, de ezzel pont az a baja, hogy az “nem komfortos”.

 

Inkább ne gyere velünk, ha

 • jobban érzed magad otthon, a megszokott környezetedben.
 • amikor utazol, mindennek legalább négy-, de inkább ötcsillagosnak kell lennie.
 • a hideg ráz a keresztrejtvényektől meg a fejtörőktől, és halálosan félsz attól, hogy eltévedsz.
 • éppen elég magabiztos vagy már most is, és nincs szükséged ebben további fejlődésre.
Tehát - akkor jössz? 😉 Tudod a dolgod! 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂